Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?
30 maart, 2022

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Weet jij wanneer RGB en wanneer CMYK wordt gebruikt? Kortgezegd wordt RGB-kleurmodus gebruikt voor het ontwerpen van digitale communicatie zoals websites en televisie. CMYK-kleurmodus wordt gebruikt voor het ontwerpen van druk- en printcommunicatie zoals visitekaartjes en flyers. Hier leggen we uit hoe het zit.

Wat is RGB?

Bij RGB hebben we te maken met een lichtbron. Computerschermen tonen gekleurde afbeeldingen, foto’s en tekst met verschillende combinaties van rood, groen en blauw licht. Hier komt de afkorting RGB vandaan. Daarom wordt alles wat bestemd is voor een scherm in RGB-kleurmodus ontworpen.

Additieve menging

RGB-kleurmodus wordt ook wel additieve kleurmenging genoemd. Dit betekent dat RGB-modus kleuren creëert door bepaalde hoeveelheden rood, groen en blauw bij elkaar op te tellen. Het begint met het ontbreken van licht. Vervolgens wordt rood, groen en blauw licht over elkaar heen toegevoegd om kleur te creëren. Wanneer rood, groen en blauw licht met dezelfde intensiteit worden gemengd, ontstaat er puur wit.

Schermen geven afbeeldingen weer met honderden pixels. Elk van die pixels heeft drie subpixels: een rood licht, groen licht en blauw licht. Deze subpixels lichten op in verschillende intensiteiten op basis van de kleur die de pixel uiteindelijk heeft om een ​​resultaat te produceren op een monitor. Deze pixels vormen samen de tekst en het beeld dat je ziet.

Groot bereik

RGB-waarden worden weergegeven in een bereik tussen 0 en 255. Dit betekent dat er 256 niveaus zijn van elk van de drie kleuren (rood, groen en blauw). Deze kunnen worden gecombineerd om kleuren te creëren in het spectrum tussen zwart en wit. Er zijn dus meer dan zestien miljoen mogelijke kleuren in de RGB-kleurmodus.

De RGB-waarde voor de kleur zwart is bijvoorbeeld: R: 0, G: 0, B: 0. Dit betekent dat er 0% rood licht, 0% groen licht en 0% blauw licht is. Er is dus een volledige afwezigheid van licht, wat resulteert in zwart. Om wit te maken, moet worden ingevoerd: R: 255, G: 255, B: 255. Dit is de hoogste waarde van elke kleur, wat betekent dat rode, groene en blauwe lichten 100% helder zijn. Dit resulteert in de maximale aanwezigheid van licht: wit.

Wat is CMYK?

Ontwerpen die bedoeld zijn om te drukken of te printen, moeten in CMYK-modus worden ontworpen. Op papier kan je immers niet met felle lichten werken.

De naam CMYK komt van de vier kleuren waaruit het model bestaat: cyaan, magenta, geel en key. Key staat voor de kleur zwart. Aangezien ‘B’ in RGB wordt opgevat als ‘blauw’, wordt de laatste letter van het woord ‘black’ gebruikt in plaats van de eerste. Zwart wordt in deze kleurmodus toegevoegd, omdat zelfs de zuiverste combinatie van cyaan, magenta en geel (allemaal lichtere kleuren) geen volledig zwarte kleur kan creëren.

Subtractieve menging

CMYK gebruikt subtractieve kleuren, geen additieve. Het samenvoegen van kleuren in CMYK-modus heeft het tegenovergestelde effect op het resultaat als RGB. Hoe meer kleur er wordt toegevoegd, hoe donkerder de resultaten. Daarom worden kleuren afgetrokken, om een ​​lichter resultaat te creëren. Dit komt omdat CMYK-kleuren licht absorberen, waardoor meer inkt resulteert in minder licht. Door cyaan, magenta en geel te combineren, ontstaat een diepbruin. Pas als black is toegevoegd, wordt het goed zwart.

CMYK-waarden worden weergegeven in procenten. Een volvlak van een kleur is 100%. Alle tinten tussen 0 en 100% worden met rasterpunten weergegeven. Wit in CMYK is: C: 0%, M: 0%, Y: 0%, K: 0%. Helaas zorgt het instellen van CMY op 0% en K op 100% niet voor het donkerste zwart dat mogelijk is. Om ‘echt’ zwart te creëren, kan je bijvoorbeeld een percentage toevoegen aan cyaan. Je kan ook weer niet te veel toevoegen, want 4x 100% inkt over elkaar is moeilijk te drukken.

Wanneer CMYK en wanneer RGB?

Simpel gezegd, CMYK is de kleurmodus die bedoeld is voor het printen of drukken met inkt, zoals een affiche of visitekaartjes. RGB is de kleurmodus die bedoeld is voor schermweergaven.

Sammenvattend

Hoe meer kleur er in de CMYK-modus wordt toegevoegd, hoe donkerder het resultaat. Hoe meer kleur aan RGB wordt toegevoegd, hoe lichter het resultaat. CMYK heeft een numeriek bereik van 4×100; RGB heeft een numeriek bereik van 3×256. De levendige kleuren die RGB kan produceren zijn moeilijk na te maken in CMYK. Het is belangrijk om bij het ontwerpen te converteren naar de juiste kleurmodus voor je project. Als je dit nalaat, kunnen kleuren er anders uitzien dan je verwacht.

Bronnen: Inleiding in de kleurenleer, GOC; Daniella Alscher, G2.com; Matt Ellis, 99designs.nl