Welk bestandsformaat moet je gebruiken?
17 februari, 2022

Welk bestandsformaat moet je gebruiken?

Heb jij ook een mapje met logo’s in verschillende bestandstypes en heb je geen idee welke je wanneer gebruikt? Hieronder vind je een lijstje met veelvoorkomende afkortingen.

PDF (Portable Document Format)

Een universeel bestand, om documenten op een betrouwbare manier uit te wisselen. Door iedereen ‘leesbaar’ met Adobe Reader. Het maakt dus niet uit met welke software of computer het is vastgelegd en behoudt de oorspronkelijke opmaak. Het wordt zowel gebruikt in lage resolutie als proef om per mail te versturen en in hoge resolutie met drukkersmarkeringen als drukbestand. Een CPDF (Certified Portable Document File) is een hoge resolutie bestand met ingesloten drukprofielen volgens de specificaties van de drukkerij.

EPS (Encapsulated Postscript)

Een EPS is meestal een vectorafbeelding, dat onbeperkt geschaald kan worden. Dit wordt vanwege de hoge kwaliteit dus heel veel gebruikt voor logo’s en beelden die gedrukt worden. Een pixelafbeelding kan je weliswaar bewaren als EPS, maar dat maakt het niet bruikbaar voor drukwerk.

AI (Adobe Illustrator)

Adobe Illustrator is dé software voor het ontwerpen van logo’s in de vorm van een vectorafbeeldingen. Een ai-bestand blijft bewerkbaar. Als er in lagen is gewerkt, dan is het bestand wat zwaarder. Is bij uitstek geschikt voor drukwerk vanwege de hoge kwaliteit. Werkt goed samen met alle Adobe software zoals InDesign en Photoshop.

SVG (Scalable Vector Graphic)

SVG wordt ook gebruikt bij vectorafbeeldingen, om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt gemakkelijk mee met de dynamiek van een website. Een SVG-afbeelding wordt strak weergegeven, maar is geen groot bestandsformaat is.

PNG (Portable Network Graphics)

PNG-bestanden worden zonder kwaliteitsverlies slim gecomprimeerd. Een extra voordeel van PNG-bestanden is de transparante achtergrond. PNG kan gradaties van transparantie waarnemen. Daardoor is dit een handig bestandsformaat voor websites. PNG ondersteunt alleen RGB. PNG wordt vooral gebruikt in webdesign en op sociale media.

JPG (Joint Photographic experts Group)

Ook wel JPEG genoemd. Fotocamera’s en smartphones bewaren foto’s in het bestandstype JPG. Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen. De data zijn gecomprimeerd. Hierdoor is het bestand klein genoeg om gemakkelijk te verzenden per e-mail of WhatsApp. Maar: hoe meer compressie, hoe lager de beeldkwaliteit wordt. Het bestand is te gebruiken in software als Word. Maar een logo in JPG is ongeschikt voor drukwerk en andere grafische toepassingen.

PSD (Photoshop Document)

PSD’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop en zijn daardoor rasterafbeeldingen, die niet zonder kwaliteitsverlies zijn te schalen. Dit bestandstype bestand bevat ‘lagen’, die intact blijven. De afbeelding is daardoor achteraf gemakkelijk aan te passen, maar het maakt het bestand zwaar. Dit type wordt voornamelijk door ontwerpers gebruikt.

BMP (Windows Bitmap)

BMP is een pixelbestand, maar niet gecomprimeerd zoals een jpg. Het is niet geschikt voor drukwerk.

TIFF (Tagged Image File Format)

Dit bestandsformaat wordt gebruikt voor foto’s en pixelbestanden. Het heeft een hoge kwaliteit en bestandsgrootte.  Mits het de juiste resolutie heeft, is het zeer geschikt voor drukwerk.

RAW

RAW is een ‘onbewerkte’ foto met de originele beeldinformatie. Professionele fotografen gebruiken dit bestandstype vaak. De foto wordt met fotosoftware, zoals Lightroom of Photoshop, bewerkt.

GIF (Graphics Interchange Format)

Een gif-bestand heeft een lage resolutie. Je kunt het vooral gebruiken voor bewegende plaatjes op internet en Instagram en andere social media. Om de grootte van het bestand te verkleinen is het aantal kleuren in een gif-bestand beperkt. Voor stilstaand beeld kan je beter een PNG gebruiken.

Welk bestand moet je nu wanneer aanleveren?

Logo op drukwerk: AI, EPS en PDF.
Foto’s op drukwerk: TIFF, RAW en JPG.
Logo op website: PNG, SVG, en GIF.
Foto op website: PNG en JPG.
Logo of foto in Microsoft Word: JPG.